Utplantering med hjälp av EM

Utplantering med hjälp av EM

1/06, 2016

Här berättar jag om hur EM är min bästa vän när små plantor ska planteras ut i odlingsbäddarna, och växter från plantskolan får en god etablering på sin nya plats. Det är viktigt att de föruppdragna plantorna får en så god start som möjligt för att kunna sätta ordentligt med rötter och ta fart. 


Nu är årstiden då de förodlade växterna håller på att hoppa ur sina krukor. Varje dag kan man se deras enorma växtkraft, solen skiner och det är lätt att bli överväldigad! Kul är det i vilket fall, och det är bara att hänga med så gott det går. Vi bygger ett tunnelväxthus i sista minuten och igår fick barnen komma i säng senare för att det kändes enormt viktigt att plasten skulle fästas ordentligt så att inte blåsten skulle ta den på natten och flyga iväg till grannens studsmatta.


Här är några olika EM-produkter som är mina vänner när det gäller god etablering för plantor och växter när de ska flytta ut:


EM-A Mikroferm:


Någon vecka innan växterna planteras ut vattnar jag med EM-A Mikroferm (utspätt med vatten 1:500) på den nykrattade bädden. Bara några dagar senare kommer en mängd små små ogräs upp. EM-A gör att de gror snabbt och bra. Sedan krattar jag igen och på så sätt har jag fått bort många av de ogräsfrön som annars kommit upp efter utplantering/sådd. Då är det mycket besvärligare att rensa eftersom man är rädd om sina sköra plantor. Den här metoden är också mycket bra när man direktsår i landen - en vecka före för ogräsens skull, och vid sådd för de fröer man vill ska gro.

När jag planterat ut de föruppdragna plantorna i landet vattnar jag igen med EM-A. Är växterna lite större så kan man ta lite mer koncentrerat om man så vill, upp till 1 dl per 10 liter vatten. Men det får även effekt vid svagare spädning, 1:500 eller så långt utspätt som till 1:1000 finns en del som gör.

Då hjälper man växterna att etablera sig väl. Rötterna får kraft att leta sig ner på sitt nya ställe och fästa sig ordentligt på kortare tid än annars - vilket gör att växten snabbare får kraft att börja växa och ge skörd. 



EM Premium Organiskt Biologiskt Gödsel:


I den lilla planteringsgropen pudrar jag med EM Premium Gödsel (tidigare kallad Mest Best). Det innehåller keramiskt EM-pulver, pulvriserade mjölmasklämningar, lermineral, alger och annat som är fenomenalt för att få en planta att stabilisera sig och ger växten vad den behöver i den takt som växten själv kan ta till sig näringen. EM Premium Gödsel är utvecklat med tanke på mikrolivet i marken för att de ska få en god livsmiljö. Alltså ger man mikroorganismerna i jorden näring som i sin tur ger glädje åt växterna. Det innebär också att om man vattnat med EM-A, grävt ner Bokashi i jorden eller vattnat med lakvatten stabiliseras effekten av det flytande EM med hjälp av EM Premium Gödsel.


Jag använder även EM Premium Gödsel när jag planterar om växter i större krukor, både grönsaker, bär eller inomhuskrukväxter. Längst nere finns en före- och efterbild på en fredskalla som jag fick av en vän. Den mådde inte alls bra. Med lite ny jord preparerad med EM Premium Gödsel har den fått nytt liv och mår prima!



Bokashikompost:


Bokashi är en självklar del i vardagen och grävs ner här och var där behovet känns mest akut. Vid den här årstiden tycker jag att det är lätt att få lite bokashi-ångest - så många ställen man vill gräva ner på och alldeles för få hinkar som produceras!

För att lösa det problemet har jag gjort några lite större tunnor med Bokashi baserat på avslagna nässlor, maskrosor som ännu inte satt frö och annat ogräs som inte är av det allra värsta slaget. I botten har jag lagt biokol som suger upp lakvattnet. På så vis får jag några rejäla omgångar att gräva ner i landen snart. Jag är noga med att inte ta ogräs som fått frön och inte rötter på rotogräs och låter tunnorna stå lite extra länge. Vid den här årstiden är det ganska enkelt, längre in på sommaren kan det vara svårt att undvika fröer. 


Lermineral och snäckskalskalk:


För växter som har extra behov av näring och fuktighetshållande jord är Lermineral en hjälp. Jag myllar ner runt hosta, pumpa, squash, gurka och annat som behöver det. Det är också ett bra sätt att få till den där mineralrika jorden om man odlar i ett område med sandjord.


Snäckskalskalken är en naturlig långtidsverkande källa för kalk. Lavendeln älskar snäckskal! Markens pH-värde är avgörande för plantutvecklingen. När jorden blir för sur blir många näringsämnen bundna och kan inte tas upp av växtligheten. Vet man med sig att man har jord som är lite sur är det en god idé att blanda i. Vårt kalk består att snäckskalskross från Nordsjön. De ger långtidsverkande jordförbättring där växterna kan ta till sig näringsämnen i sin egen takt.


Med hjälp av EM och naturliga produkter kan man skapa en jord med optimala växtförhållanden, och anpassa jorden lokalt på de platser man vill ha växter som har andra behov än de jordförutsättningar man har.

Hoppas att odlingssommaren blir riktigt god!

Hälsningar Ingegerd från Greenfoot


Greenfoot

Greenfoot var först med att introducera effektiva mikroorganismer i Sverige år 2005. Sedan dess har vi verkat för att sprida kunskapen om möjligheterna med goda mikroorganismer för olika användningsområden.

Läs mer
Prenumerera på vårt nyhetsbrev
Payment with Apple Pay Payment with Visa Payment with Mastercard Payment with Klarna Payment with Swish

© 2025 Greenfoot