Vinterbona för Bokashi

Vinterbona för Bokashi

1/12, 2014

Vädret har blivit kallare och vi går in i den mörka årstiden. Det är dags att vinterbona i trädgården. Det finns olika sätt att ta tillvara och förvara Bokashi-komposten under vintern. Till våren är det en sann glädje att upptäcka hur mycket fantastisk, levande jord man bidragit till under vinterhalvåret, bara genom några enkla rutiner för att ta tillvara på sitt köksavfall. Här är ett sätt:


Steg 1:
Gräv ett hål som är stort nog att få plats med en tunna i jorden. Det kan vara i ditt trädgårdsland, bredvid ett träd som behöver extra kärlek, i blomsterrabatten eller på ett ställe där man planerar att odla något nästa säsong. Tunnan kan vara en enkel plasttunna, det viktiga är att det har tättförslutande lock.


Steg 2:
Ta antingen bort botten helt (enklast) på tunnan, eller borra stora hål i botten och på sidorna, upp till 3/4 av tunnan.


Steg 3:
Placera tunnan i hålet. Om det snöar mycket i området där du bor, placera t tunnan lite högre, så att 1/4 del sticker upp, så att du kan hitta den igen efter snöfallen! Om den ligger för djupt kan man även få svårt att få upp locket till tunnan.

Ju längre ner i marken du kan få din Bokashikompost, ju mindre troligt är det att den fryser, vilket gör att mikroberna kan arbeta under en längre säsong. Fryser den är det ingen stor fara - mikroberna hamnar i ”viloläge” och väntar på våren.


Steg 4:
Ha gärna en säck med jord eller torra löv i källaren eller på annat ställe där det inte fryser helt. När din Bokashihink är full i köket och stått i 2-3 veckor inomhus och fermenterats, tömmer du den i tunnan och strör på lite jord eller löv (eller vad man har till hands) så att det täcker. Detta för att minska risken för att Bokashi fryser samman till en isklump. En tunna kan ”svälja” många hinkar!


Steg 5:
När våren kommer - gräv upp tunnan och använd
den härliga Bokashijorden!

Ditt matavfall har blivit till guld för växterna. 



Lycka till!

Greenfoot

Greenfoot var först med att introducera effektiva mikroorganismer i Sverige år 2005. Sedan dess har vi verkat för att sprida kunskapen om möjligheterna med goda mikroorganismer för olika användningsområden.

Läs mer
Prenumerera på vårt nyhetsbrev
Payment with Apple Pay Payment with Visa Payment with Mastercard Payment with Klarna Payment with Swish

© 2024 Greenfoot